4/11/08

Η Κινηματογραφική Λέσχη και ο ΣΟΕΨΥ συνδιοργανώνουν αφιέρωμα στην Ψυχική Υγεία.


Αρκετές ταινίες έχουν ως θέμα την ψυχική ασθένεια. Πολύ συχνά σ’ αυτές αναπαράγεται ο μύθος του επικίνδυνου ανθρώπου που πάσχει από ψυχική νόσο με αποτέλεσμα την συνέχιση των προκαταλήψεων και των στερεοτύπων που συνοδεύουν την ψυχική ασθένεια και ειδικά την σχιζοφρένεια.
Εκτός από «στιγματιστικές» ταινίες όμως υπάρχουν και μια σειρά από άλλες που καταπιάνονται με το θέμα της ψυχικής νόσου και την επίδραση της στην οικογενειακή και κοινωνική ζωή. Πολλές από αυτές τις ταινίες είναι δημιούργημα ανθρώπων που οι ίδιοι ή κάποιοι σημαντικοί άνθρωποι της ζωής τους βίωσαν την εμπειρία της ψυχικής ασθένειας. Μια τέτοια περίπτωση είναι και η ταινία “Canvas”, Αμερικανικής παραγωγής, όπου πραγματεύεται το θέμα της σχιζοφρένειας. Βλέποντας την ταινία ο Έλληνας θεατής κατανοεί ότι τα προβλήματα των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας και των οικογενειών τους δεν έχουν μεγάλες διαφορές από χώρα σε χώρα. Η περιθωριοποίηση του ασθενή και των συγγενών του, η έλλειψη συνεργασίας, η κόπωση των μελών της οικογένειας, οι οικονομικές δυσκολίες είναι μερικά από τα ζητήματα που απασχολούν τους δημιουργούς της ταινίας και με γλαφυρό τρόπο παρουσιάζονται σ αυτή.
Η ταινία είναι ρεαλιστική, χωρίς διάθεση να εντυπωσιάσει τον θεατή. Το αισιόδοξο μήνυμα που περνούν οι δημιουργοί της είναι ότι αν υπάρχει ψυχιατρική φροντίδα, κοινωνική και οικογενειακή υποστήριξη τα άτομα που πάσχουν από σχιζοφρένεια μπορούν να διατηρήσουν ζωντανή την ελπίδα για μια ικανοποιητική ποιότητα ζωής.
Είναι γεγονός ότι κάθε κοινωνία έχει την τέχνη που της ταιριάζει. Κατά συνέπεια όλοι εμείς ως συνειδητοποιημένοι καταναλωτές καλλιτεχνικών προϊόντων μπορούμε να συμβάλλουμε στην κατάργηση των προκαταλήψεων και των στερεοτύπων με τις επιλογές μας.


Ο Σύλλογος Οικογενειών και Εθελοντών για την Ψυχική Υγεία νομού Σάμου και η Κινηματογραφική Λέσχη σας προσκαλούν την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου και ώρα 20.30 στην προβολή της ταινίας Canvas. Είσοδος 5 Ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: