26/10/08

Διαμαρτυρία του ΣΟΕΨΥ νομού Σάμου προς Εφημερίδα της Αθήνας.

Ο Σύλλογος Οικογενειών και Εθελοντών για την Ψυχική Υγεία νομού Σάμου απέστειλε ευγενική επιστολή διαμαρτυρίας προς μεγάλη εφημερίδα της Αθήνας. Ακολουθεί το ακριβές κείμενο.
«Με έκπληξη και απογοήτευση παρατηρήσαμε ότι την Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2008, η έγκυρη εφημερίδα σας συνοδεύονταν από μια ταινία τρόμου που αναπαράγει το Στίγμα της Ψυχικής Ασθένειας. Συγκεκριμένα στο αφιέρωμα “serial killers” της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» περιέχονταν η ταινία ο «Ανθρωποκυνηγός». Στο κείμενο που αφορούσε την ταινία διαβάσαμε ότι ο σκηνοθέτης κατάφερε «να διεισδύσει στο μυαλό του ιδιαίτερα έξυπνου, ψυχοπαθή δολοφόνου του, που ξέρει να οργανώνει με ευρηματικότητα και σχολαστικότητα τα εγκλήματα του, διαφεύγοντας την σύλληψη». Μέσα σε τρεις σειρές αναπαράγονται ο μύθοι του «ιδιοφυούς» και «επικίνδυνου ψυχικά ασθενή».
Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Ο ψυχικά ασθενής μπορεί να έχει οποιοδήποτε δείκτη νοημοσύνης και η ψυχική ασθένεια δεν είναι απαραίτητο να συνδέεται με την βίαιη συμπεριφορά. Αντίθετα ενώ η ύπαρξη μιας σοβαρής ψυχικής νόσου είναι πολύ συχνή, η ύπαρξη εγκληματικής συμπεριφοράς από άνθρωπο που πάσχει από ψυχική ασθένεια είναι σπάνια με βάση τα στοιχεία. Συγκεκριμένα ο επιπολασμός της σχιζοφρένειας είναι ένας ασθενής στους εκατό κατοίκους του γενικού πληθυσμού. Επίσης έρευνες αποδεικνύουν ότι τα εγκλήματα που διαπράττουν άνθρωποι που πάσχουν από ψυχική ασθένεια είναι από 2,5 ως 5% επί του συνόλου των εγκλημάτων και ότι εγκληματική συμπεριφορά έχουν πέντε στους δέκα χιλιάδες που πάσχουν από σχιζοφρένεια.
Τέτοιες ταινίες σαν τον «Ανθρωποκυνηγό» διαιωνίζουν τον φόβο και τις προκαταλήψεις για τον άνθρωπο που πάσχει από ψυχική νόσο. Επιθυμία μας είναι να γίνετε σύμμαχοι στην προσπάθεια για την κατάργηση του Στίγματος. Πρόταση μας είναι κάθε φορά που η εφημερίδα σας θα προωθεί ταινίες «στιγματιστικού» περιεχομένου να συνοδεύεται από ένα άρθρο ειδικού της ψυχικής υγείας, που να διευκρινίζει την διαφορά μεταξύ ψυχικής ασθένειας και βίαιης συμπεριφοράς και να τονίζεται η έλλειψη της σύνδεσης αυτών των δύο φαινόμενων στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Επίσης σας προτείνουμε να προωθήσετε μέσα από τις προσφορές dvd της εφημερίδα σας , ταινίες που περνάνε ρεαλιστικά μηνύματα για την ψυχική ασθένεια.
Η κοινωνία μας έχει μόνο να κερδίσει από την άρση του αποκλεισμού των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: