13/11/08

Μεγάλη ανταπόκριση της Σαμιακής κοινωνίας στο αφιέρωμα "Κινηματογράφος και Ψυχική Υγεία"


Μια εξαιρετική βραδιά πέρασαν όσοι προσήλθαν στον χώρο της λέσχης ερασιτεχνών την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου. Ο Σύλλογος Οικογενειών και Εθελοντών για την Ψυχική Υγεία νομού Σάμου συνδιοργάνωσε μαζί με την Κινηματογραφική Λέσχη ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα στην Ψυχική Υγεία με την προβολή της ταινίας Canvas. Η ταινία ήταν ρεαλιστική χωρίς διάθεση να εντυπωσιάσει τον θεατή. Ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης της Joseph Greco, βασιζόμενος σε πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία, κατάφερε να περάσει μια σειρά από μηνύματα και να ενημερώσει το κοινό για τη φύση μιας σοβαρής ψυχικής ασθένειας όπως η σχιζοφρένεια.
Μετά την προβολή της ταινίας το κοινό είχε τη δυνατότητα να απολαύσει εδέσματα που είχαν ετοιμάσει τα μέλη του ΣΟΕΨΥ αλλά και να συμμετέχει σε μια υψηλού επιπέδου συζήτηση που συντόνισαν η κα Φωτία Ταλαιπώρου (Γραμματέας του ΣΟΕΨΥ), ο κος Γιώργος Πατσινακίδης (Ψυχίατρος ΚΨΥ Σάμου) και ο κος Νίκος Καλδιριμιτζιάν (Ψυχολόγος του ΚΨΥ Σάμου).
Η εκδήλωση είναι στα πλαίσια μιας στρατηγικής που έχει χαράξει ο ΣΟΕΨΥ για την αντιμετώπιση του Στίγματος της Ψυχικής Ασθένειας. Συγκεκριμένα ένας άξονας περιλαμβάνει την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, όπου έρχονται σε κοινωνική επαφή Λήπτες Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και μέλη της κοινότητας. Μ' αυτό τον τρόπο η αυτοεκτίμηση των ανθρώπων που πάσχουν από ψυχική νόσο αυξάνεται αλλά και τα μέλη της κοινότητας συνειδητοποιούν άμεσα πως είναι ακριβώς η φύση της ψυχικής ασθένειας.
Ο ΣΟΕΨΥ θα ήθελε να ευχαριστήσει προσωπικά έναν έναν τους ανθρώπους που τίμησαν με την παρουσία τους την πρωτοβουλία για την προβολή της ταινίας, τα μέλη της Κινηματογραφικής Λέσχης που εργάστηκαν για την εκδήλωση και προσωπικά την πρόεδρο της κα Έφη Καριωτάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: