ΠΕΝΤΑΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΕΙΝΑΠ ΨΝΑ
ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΤΟΥ ΟΚΑΝΑ ΣΤΟ ΨΝΑ
Η Πενταμελής Επιτροπή ΕΙΝΑΠ του ΨΝΑ καταγγέλλει την εν κρυπτώ απόφαση και έναρξη διαδικασίας μεταφοράς της μονάδας ΟΚΑΝΑ της οδού Καποδιστρίου στο χώρο του ΨΝΑ, χωρίς καμιά προηγούμενη ενημέρωση και διαβούλευση με τα επιστημονικά όργανα του ψυχιατρείου για την καταλληλότητα, ή όχι, μια τέτοιας ενέργειας και τις επιζήμιες επιπτώσεις που είναι εκ προοιμίου γνωστό, ακόμα και για τον πιο αδαή, ότι πρόκειται να έχει στον άκρως ευαίσθητο χώρο του ψυχιατρείου.
Προϊόν της πλήρους απουσίας πολιτικής κατά της τοξικοεξάρτησης, αλλά και της πρόσφατης στροφής στην κεντρική πολιτική της κυβέρνησης για την «κάθαρση» του κέντρου της πόλης από όλους τους «ανεπιθύμητους» (μετανάστες, τοξικομανείς, αστέγους κα), η μεταφορά του ΟΚΑΝΑ στο Δαφνί πρόκειται να έχει καταστροφικές συνέπειες και γι΄ αυτό δεν θα επιτρέψουμε με κανένα τρόπο να γίνει.
Είναι γνωστά τα προβλήματα που ήδη υπάρχουν από το γεγονός ότι, καθώς ένα μεγάλο και διαρκώς αυξανόμενο ποσοστό των πασχόντων από βαριά ψυχική νόσο εμπίπτει σ΄ αυτό που χαρακτηρίζεται ως «διπλή διάγνωση» (συνδυασμός τοξικοεξάρτησης, πρωτογενούς ή δευτερογενούς, με ψυχική νόσο, συνήθως ψύχωση), δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στη διάρκεια της νοσηλείας τους, ιδιαίτερα όταν αυτή γίνεται σε χώρους που είναι οργανωμένοι στη βάση της υπερσυσσώρευσης ψυχιατρικών κλινών (αυτή τη στιγμή στο Δαφνί περίπου 600).
Η υπερσυσσώρευση σ΄ ένα χώρο ατόμων με «διπλή διάγνωση» δημιουργεί εξ΄ αντικειμένου, ‘σέρνει’ πίσω της, παράγει και αναπαράγει ένα ‘άτυπο δίκτυο’ ζήτησης και προσφοράς ουσιών. Γνωρίζουμε όλοι τις δυσκολίες που υπάρχουν στα θεραπευτικά περιβάλλοντα που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε (‘ανοικτά’ κατά το δυνατόν και όχι ‘υψίστης ασφαλείας’, στην ‘κορυφή του Ολύμπου’) για την προστασία των νοσηλευόμενων, χρηστών ουσιών ή μη, από τα άτυπα αυτά δίκτυα, από τη διακίνηση της ουσίας ‘από τον ένα στον άλλο’, χωρίς να υπάρχει απαραιτήτως κάποιο οργανωμένο εμπόριο, αλλά, συνήθως, η έλξη της ουσίας που ‘κατευνάζει’ προσωρινά και ‘ηρεμεί’, αλλά που, παράλληλα, αντιστρατεύεται τη δύσκολη προσαρμογή στις απαιτήσεις της θεραπείας.
Καταλαβαίνει κανείς τις συνέπειες που θα έχει η μεταφορά της μονάδας του ΟΚΑΝΑ (ενός προγράμματος ‘υποκατάστασης’) μέσα στο Δαφνί, καθώς αναπόφευκτα θα μεταφέρει μαζί της τα δικά της ‘άτυπα’ (και όχι μόνο) κυκλώματα εμπορίας της μεθαδόνης στις νέες αγορές του ψυχιατρείου και των πέριξ περιοχών…..
΄Η μήπως ευελπιστούν κάποιοι ότι θα μετατρέψουν το Δαφνί σε άντρο αστυνομικών ελέγχων, όπως έχουν μάθει να κάνουν στο κέντρο της Αθήνας; Και πού πάει τότε η περίφημη «ψυχιατρική μεταρρύθμιση»;
Δεν πρόκειται, όμως, μόνο για τους νοσηλευόμενους ψυχικά πάσχοντες. Αυτοί που παίρνουν αυτές τις αποφάσεις δεν σκέφτονται (και δεν σέβονται) καθόλου την παρουσία, μέσα στο χώρο του ΨΝΑ, ενός άλλου προγράμματος απεξάρτησης, του 18 Ανω, με φιλοσοφία αντίθετη από αυτή του ΟΚΑΝΑ (δηλαδή, της χορήγησης ‘υποκαταστάτων’) και τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν σ΄ αυτό.
Δεν σκέφτονται τις ανυπέρβλητες, για πολλούς από τους συμμετέχοντες στο ίδιο το πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ, δυσκολίες πρόσβασης, με την απομάκρυνση της μονάδας από το κέντρο της Αθήνας, οδηγώντας πολλούς από αυτούς, ιδιαίτερα τους πιο
διστακτικούς, στην οριστική διακοπή της συμμετοχής τους.
Αυτό που ετοιμάζει η κυβέρνηση με την μεταφορά και του ΟΚΑΝΑ στο Δαφνί είναι μια νέα ‘σκούπα’. Είναι ένα νέο στρατόπεδο ‘αποβλήτων’: ψυχικά ασθενείς, τοξικομανείς, και ό,τι άλλο προκύψει στο μεταξύ, μακριά από το κέντρο, σε ελεγχόμενους χώρους, ένας ρατσισμός που είναι όμοιος και μάλιστα συνέχεια του ρατσιστικού πογκρόμ που ζήσαμε, μ΄ ένα οδυνηρό τρόπο, αυτό το καλοκαίρι, κατά των μεταναστών και των προσφύγων.
Το καλοκαίρι της ‘μεγάλης σκούπας’.
Η, έστω στα λόγια, ‘κοινωνική πολιτική’, μετατρέπεται σε ‘αστυνομική πολιτική’.
Το ‘κοινωνικό κράτος’ (όσο ισχνό κι΄ αν ήταν), σε ‘κράτος ασφάλειας’.
Πρώτο στάδιο, η απομάκρυνση, δεύτερο, η συγκέντρωση… και μετά ;;;
Αυτή την επιχείρηση την είχε ξαναπροσπαθήσει η κυβέρνηση πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες (με τον ίδιο και τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης) και είχε αποτύχει.
Τώρα επανέρχεται δριμύτερη, σέρνοντας πίσω της και ένα θλιβερό πρόγραμμα μιας (ανύπαρκτης) «πολιτικής κατά των ναρκωτικών». Είναι αυτό το πρόγραμμα που έχει πλήρως αποτύχει να πείσει τον οποιονδήποτε (μ΄ έναν υποχρηματοδοτημένο ΟΚΑΝΑ και απλήρωτους τους εργαζόμενους στα προγράμματα πρόληψης) και έχει κατά καιρούς πυροδοτήσει ρατσιστικές αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες κατά της δημιουργίας υπηρεσιών για την απεξάρτηση ή την υποκατάσταση. Αντιδράσεις για τις οποίες δεν είναι άμοιρες οι λογικές που διέπουν την ισχνή (έως ανύπαρκτη) θεραπευτική αντιμετώπιση της τοξικοεξάρτησης, σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη όξυνση των όρων που παράγουν το φαινόμενο και την ενδυνάμωση της κατασταλτικής πολιτικής, της μόνης που παρουσιάζεται στα μάτια του κόσμου ως η απάντηση στην ‘απειλή’ των γκέτο που αυτή η πολιτική κατασκευάζει.
Στον Ασπρόπυργο, το στρατόπεδο για τον εγκλεισμό των μεταναστών.
Στο Δαφνί, ο νέος χώρος διαχείρισης τοξικομανών και ψυχικά ασθενών (σε συνθήκες άκρας υποχρηματοδότησης της ψυχικής υγείας, χρεοκοπίας του ΨΝΑ και κατάρρευσης του ‘Ψυχαργώς’)
Σε ό, τι αφορά το Δαφνί, λέμε ξεκάθαρα ότι αυτά τα σχέδια θα αποτύχουν. Θα συναντήσουν τη σύσσωμη αντίδραση των εργαζομένων και, ευελπιστούμε, όλης της κοινωνίας.
Όχι στη στρατοπεδοποίηση του ΨΝΑ.
Όχι σε λογικές και πρακτικές που μεταχειρίζονται τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες σαν κοινωνικά σκουπίδια.
Οχι στο ρατσισμό κατά των τοξικομανών και των ψυχικά ασθενών.
Για μια πραγματική ποιοτική και ποσοτική βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στην ψυχική υγεία και στην απεξάρτηση, στην κατεύθυνση της σφαιρικής θεραπευτικής προσέγγισης, της κοινωνικής ένταξης και της χειραφέτησης και όχι της περιθωριοποίησης, του αποκλεισμού και των γκέτο.
5 Αυγούστου 2009
Η ΠΕΝΤΑΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΝΑΠ ΨΝΑ
Χρ Γκαρνέτας
Κ. Μάτσα
Θ. Μεγαλοοικονόμου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου