23/3/09

Προκλήσεις για την Κοινωνία και τον Σύλλογο.


Η Συνέντευξη Τύπου τύπου που παραχώρησε ο Σύλλογος Οικογενειών και Εθελοντών για την Ψυχική Υγεία στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης αλλά και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μελών του έφεραν στο προσκήνιο μια σειρά από προκλήσεις τόσο για την δυναμική του Συλλόγου όσο και για την ίδια την Σαμιακή κοινωνία.
Η πιο σημαντική πρόκληση δεν είναι άλλη από αυτή της μείωσης του Στίγματος τα επόμενα χρόνια. Σ αυτή την προσπάθεια ο ΣΟΕΨΥ είναι πρωτοπόρος στην Ελλάδα αφού λίγες είναι οι έρευνες που έχουν καταγράψει στιγματιστικές προθέσεις του πληθυσμού. Στην έρευνα μας σχεδόν ένας στους πέντε φαίνεται να έχει προκαταλήψεις που εμποδίζουν την κοινωνική ζωή των Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας. Το ευχάριστο γεγονός είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που ζουν στη Σάμο δεν ακολουθούν συμπεριφορές αποφυγής, που να οδηγούν στον κοινωνικό αποκλεισμό των ΛΥΨΥ. Όμως το στοίχημα για μας είναι αυτό το 20% που σήμερα εκφράζει στάσεις που δεν συμβάλουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που πάσχουν από ψυχική νόσο να μειωθεί στο μέλλον. Οι αλλαγές αυτές δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται μακροχρόνιος σχεδιασμός και συντονισμένη στρατηγική.
Είναι πραγματικά σημαντικό ότι τα ΜΜΕ της Σάμου συμμετείχαν στην πρόσκληση μας. Αυτό μας κάνει να τα θεωρούμε συμμάχους στον αγώνα μας ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό των ΛΥΨΥ.
Ο ΣΟΕΨΥ ευχαριστεί (με αλφαβητική σειρά) τους δημοσιογράφους Δανέζη Γιώργο (Ράδιο Σάμος) Ιωάννου Πωλίνα (Ράδιο Σάμος), Καρβούνη Μαργαρίτα (εφημερίδα Χαραυγή), Στεφανάκη Μάνο (Ράδιο Αρμονία και εφημερίδα Σαμιακό Βήμα), Τριπόδη Βιολέτα (2000FM) για την συμμετοχή τους στη συνέντευξη τύπου και για την ουσιαστική συνεργασία τους για την άρση των μύθων που συνοδεύουν την ψυχική ασθένεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: