3/8/07

Μουσικοθεραπεία

Ένα μικρό απόσπασμα από ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο για τη μουσικοθεραπεία:

"Η μουσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει έναν άνθρωπο με συναισθηματικά και επικοινωνιακά προβλήματα να εκφράσει τα συναισθήματά του και να βρει τρόπους επικοινωνίας με το περιβάλλον του. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί να μάθει να παίζει δημιουργικά και αυθόρμητα, χρησιμοποιώντας τη φαντασία του, και να επικεντρώνει την προσοχή του σε συγκεκριμένες δραστηριότητες. Με άλλα λόγια, αποσκοπεί στο να βοηθήσει τα άτομα που απευθύνονται σε αυτήν να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους, να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τα προβλήματά τους, να συμμετέχουν πιο ενεργά στη ζωή τους, και να αποκτήσουν μια πιο σαφή και ολοκληρωμένη αντίληψη για τον εξωτερικό τους κόσμο."

ΠΗΓΗ: ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ


Ακόμη μερικά εξαιρετικά άρθρα για τη μουσικοθεραπέια εδώ.


3 σχόλια:

Nikos είπε...

Η μουσικοθεραπεία έχει πολύ ενδιαφέρον. Σημασία βέβαια έχει ο καθένας να βρεί τη θεραπευτική προσέγγιση που του ταιριάζει.
Για παράδειγμα ένας μεγάλος θεραπέυτής ξεκίνησε να ασχολείται τη μουσικοθεραπεία για να επικοινωνήσει με το γιο του που γεννήθηκε με πολλές αναπηρίες και ο μόνος τρόπος που επικοινωνούσε με το περιβάλλον ήταν μέσω της ακοής.
Το πιο συναρπαστικό σ αυτή την δύσκολη κατάσταση ήταν όταν μετά από χρόνια ο σπουδαίος αυτός θεραπευτής μας αποκάλυψε σε ένα σεμινάριο ότι ο καλύετρος δάσκαλος που έιχε ποτέ ήταν ο γιος του!!!!
Αυτό είναι ένα μήνυμα που θέλω να περάσω στους λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας και στους ανθρώπους της οικογένειας τους. Η περιπέτεια της υγείας τους δεν είναι το τέλος ΄και παλεύοντας την ασθένεια μπορούν να βρούν ένα καινούριο νόημα στη ζωή τους.

panagiotis είπε...

Η μουσική σαν μέσο και εργαλείο θεραπευτικό συναντάται σε πολλούς πολιτισμούς της αρχαιότητας. θα ήθελα να παραθέσω ενδεικτικά κάποιες αναφορές:
Στην αρχαία Ελλάδα ο Όμηρος διηγείται πως ο Οδυσσέας «ηρεμεί» τις ματωμένες πληγές του με το τραγούδι του.
Για τον Ορφέα λέγεται πως ήταν μεγαλοφυής μουσικός αλλά και μεγάλος θεραπευτής.
Ο Πορφύριος λέει για τον Πυθαγόρα : «Τους άρρωστους ψυχικά τους παρηγορούσε με μουσική και είχε και τραγούδια ενάντια σε σωματικά πάθη, για τη λησμονιά της θλίψης, για την ημέρωση της οργής και το σβήσιμο των παθών.»
Ο Θεόφραστος (377 – 287), γράφει πως η μουσική χρησιμοποιείται από γιατρούς – μουσικούς κατά της λιποθυμίας, της φοβίας, των διαταραχών του ύπνου, της ισχυαλγίας, της οσφυαλγίας, των στομαχικών ασθενειών κλπ.
Αλλά και σήμερα η μουσικοθεραπεία αυτή καθαυτή αποτελεί μια ορισμένη μέθοδο της ψυχοθεραπείας, η οποία λαμβάνει τη μουσική σαν μέσο επικοινωνίας. Το θεραπευτικό αποτέλεσμα που προκύπτει, φαίνεται στη θεραπεία νευρώσεων, ψυχοσωματικών διαταραχών, ψυχώσεων και νευροψυχιατρικών νόσων.
Για ποιό είδος μουσικής αναφερόμαστε όμως;
Μήπως στα γνωστά σημερινά κέντρα νυχτερινής διασκέδασης;
Έπειτα από μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στα μαζικά μέσα ενημέρωσης στη Βιέννη και αφορούσε τη δυνατή μουσική στα club,
αποδείχτηκε ότι τα νεαρά άτομα , όχι μόνο παθαίνουν ανίατες βλάβες της ακοής, αλλά η καταστροφική επίδραση εισχωρεί επί πλέον σε βάθος και στο ψυχικό επίπεδο.

Ας είμαστε επιλεκτικοί στη ζωή μας!
Ειδικά σ' ότι αφορά την ψυχή μας.

efpalinos είπε...

Επιπλέον πληροφορίες και σύνδεσμοι για τη μουσικοθεραπεία .

Ο άνθρωπος τη σημερινή εποχή έχει στη διάθεση του πολλά εργαλεία για να βοηθηθεί όμως πολύ συχνά καταλήγει να τα μετατρέπει σε υποκατάστατα. Είναι λοιπόν σημαντικό αυτό που αναφέρει ο Νίκος και αφορά την νοοτροπία που διαμορφώνουμε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ζωής, μικρών και μεγάλων. Αν δεχτούμε πως κάθε δυσκολία έιναι και μια ευκαιρία να μάθουμε, να εξελιχτούμε, να υπερβούμε τον εαυτό μας και τα κοινωνικά στερεότυπα τότε θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες θετικά και αποτελεσματικά.